Till dig som stödjande förälder

Jag läste en artikel som delades en del på Facebook i dagarna. Läs den här.

Jag skrev ett brev till ”mina” föräldrar i mitt äldsta innebandylag för snart ett år sedan när jag drog igång arbetet med dom. Går att läsa under Innebandylaget. Brevet jag skrev handlade om vad vi känner att vi behöver och hur vi vill att de agerar. Jag kanske har världens bästa föräldragrupp? Jag kanske har varit väldigt tydlig? Detta fungerar i det lag jag tränar.

Jag bad dem om några enkla saker:

 • Ni behöver vara vårt och era barns stöd.
 • Uppmuntra och lyssna utan att ställa krav på era söner.
 • Vi skall se helheten tillsammans.
 • Var där för era barn.
 • Ha kommunikation med oss.
 • Passa på att njuta av era barns utveckling.
 • Beröm en prestation ärligt och våga uppmuntra andras barn och motståndarlag.
 • Älska dem förutsättningslöst.

Efter en träning el match

Fråga alltid sonen först efter en träning el match hur det varit. Låt sonen tala först.

 • Vad var bra?
 • Vad var mindre bra?
 • Vad lärde du dig? (det kan vara en känsla el en teknik, inget av det är fel)

Det du själv kanske tror du sett på träningen el matchen kanske inte alls ha upplevts så av din son. Det han hans verklighet.

”Om dina handlingar inspirerar andra till att drömma mer, lära sig mer, åstadkomma mer och bli mer. Då är du en ledare.”
– John Quincy Adams

 

 • Positiv attityder inbjuder alltid till positiva resultat.
 • Negativa attityder inbjuder alltid till negativa resultat.

Vår attityd är det som människor faktiskt kan se. De hör det på din röst och ser det på sättet du rör dig. Och framförallt vi är bara människor, inga maskiner.

Vi uppmuntrar barnens bra prestationer och kommenterar inte de dåliga! De dåliga lägger vi inte fokus på. Detta gör vi som tränare när det är läge och när spelaren är mottaglig för det. Vid en bra passning så säger vi det. Vid ett mindre bra skott så kommenterar vi inte det. Däremot kommer killarna att peppa sin lagkamrat och säga ”Nästa gång sitter den!”

Alla människor med en hög puls el är under stress kan inte ta till sig instruktioner om de inte övat väldigt länge på det. Skall man ge instruktioner är det korta och tydliga. Därför tar vi hand om det när de kan ta emot det för att det skall bli ett lärande. Och då visar vi på goda exempel.

Vi kommer inte säga: ”Ni skall inte passa bollen in i mitten.” Vi kommer säga. ”Passa bollen längs med sargen”. Anledningen till det är att hjärnan gör bilder av ord. När vi säger inte så målar fortfarande hjärnan upp passningen in i mitten och skall sedan hantera ordet inte. Hjärnan kan inte hantera ordet inte…och så skall spelaren göra om det som vi vill. Dock vet spelaren inte hur. Knepigt va? Men väldigt sant.

De spelar innebandy för att de:
– Vill vara med sina kompisar.
– För att de tycker att idrotten är rolig.
– För att de hör till ett större sammanhang.
– De tycker att tävlingsmomentet är viktigt men inte lika viktigt är resultatet.
– De tycker det är roligt så länge det är på deras villkor.
– För att träningarna är roliga och de får påverka.
– Kan se resultat av sin egen prestation.

Jag vet detta om mina spelare för att jag har frågat dom. Både i enkäter och i individuella samtal. Jag vill sätta dem i ett sammanhang. Visa att de är viktiga för dem de är.

”En tränare är en person som lockar fram extraordinära prestationer från vanliga människor. En person som med tiden hjälper vanliga människor att bli extraordinära”.

 

 

15 augusti, 2014Permalink