Skulle du kunna va kompis med någon som är tjock?

Ja hade egentligen lovat att inte prata näthat eller mer mobbning just nu. Det var utmattande med det inlägg som varit en del av mitt liv men jag är så oerhört glad och samtidigt ledsen för att jag publicerade det. Tack för er feedback och ert stöd både på inlägget, i verkligheten och i privata meddelanden. Men i o m att det inte verkar vara speciellt många vuxna som vet vad som pågår på nätet idag så är det dags att vakna.

Detta skriver barn och ungdomar anonymt till varandra på Ask.fm.
Detta skriver barn och ungdomar anonymt till varandra på Ask.fm.

Det ni ser på bilden är stickprov jag gjort på Ask.fm. Bland ungdomar från hela Sverige. Har helt enkelt googlat på vissa ord och Ask.fm.

Det går ut på detta:
Du säger ett påstående eller ställer en fråga (anonymt eller med ditt användarnamn) och sedan dyker det upp i mottagarens flöde som den sedan svarar på eller bemöter. Först så ser ni de rent kränkande uttalandena i bilden och jag har även lagt med frågor. Som t.ex. Alla som gillar, Betyg A-F? Alla som gillar påståendet el frågan kan nu vänta sig ett betyg på sitt utseende i sitt eget flöde av den som fått frågan. Det är nu det blir intressant. För det är ibland uppåt 50-60 st som vill ha sig själva betygsatta. Ibland människor som inte ens känner mottagaren ifråga utan det handlar om att bedöma en bild då. Men även de närmsta vännerna. Som om jag skulle gå ut på stan eller gå runt bland mina vänner och säga Du är A, du är C du är D. Det finns en funktion i denna app som ger en rätten att vara anonym. Så mottagaren också kan råka ut för det som är i bilden ovan. Någon därute – hatar dig. Tycker du är ful, äcklig.

Tror ni att detta ”forum” är poppis? Jaaaa, det skulle jag verkligen säga att det är. När jag pratar med ungdomar i min närhet om detta så väcker jag givetvis deras önskan att gömma sig för mig då jag är en ”jobbig” vuxen. Då jag mest träffar mina spelare så är det främst killar som jag tagit upp detta med. I de här samtalen öppnar de sig efter ett tag. ”Alla” är där! ”Alla” gör så här.” Nu säger jag inte att de mobbar eller kränker men de betygsätter, de skriver ner listor på vilka tjejer som är snyggast i skolan, vilka vänner som betyder mest osv. Jag vet inte hur det är om killar är mer skonade från rent hemska uttalanden men detta är vad jag kallar ett forum för hat, mobbning och näthat. Och det är tydligen helt lagligt…

När tjejen i flödet får C och hennes kompisar runtomkring får B el A. Vad känner hon då? Vad känner killen som inte är med på ”bästa-vän”-listan där han trodde han skulle vara?

För två år sedan tror jag att jag räddade en tjej från att ta livet av sig. Jag varslade hennes föräldrar om vad som pågick. Hon är inte kvar på Ask.fm och ser utåt sätt ut att må ganska ok sist jag pratade med henne.

Appen och webloggan ser ut så här:

Ask-loggan på webben

Ask-loggan på webben

Mobbning, näthat och kränkningar har flyttat ut till att pågå dygnet runt. Och jag tror inte ungdomarna vågar trycka på Anmäl-knappen eller ens förstår att de borde.

Vad gör din dotter och son på nätet? Vet du det?

Tror jag stoppar här. Nu är det upp till er.

Kramas mycket <3

8 juli, 2015Permalink