Vem blir mobbare?

Jag kommer ihåg slagen i bakhuvudet i trappan i Södervärnskolan.

Jag kommer ihåg klottret i viadukten vi Linds Växthus. Det var skrivet med blå spritpenna. ”Anna Thulin är en hora”. Jag var 13 år gammal.

Jag kommer ihåg skolavslutningen i 8:an då jag fick fly från Almedalen med dem efter mig skrikandes. ”Vi kommer aldrig lämna dig ifred”

De var två år äldre. De var mellan 5-7 st. Några drivande, några påhejande och några som aldrig sa något men bara hängde med. De var tuffa och de ville imponera på varandra. I drygt 5 år var jag trakasserad, mobbad och kränkt och vet än idag inte varför. De flesta av dom vände ju t o m bort blicken när vi möttes själva. Bara jag och en av dom.

Det pågick inte varje dag.

Idag träffar jag dem i mataffärer, på föräldramöten och på idrottsevenemang. Man spekulerar i att mobbare snabbt går vidare. Men att den mobbade inte kan göra det. Att de lider av detta hela sitt liv på något sätt. Jag tror att jag kan bekräfta det hittills.

Jag fick höra av kuratorn att jag kunde vara lugn en gång. Då 9:orna hade praktik. Någonstans där så försvann tilliten till vuxna. Hela vuxenvärlden svek. Mina föräldrar försökte givetvis hjälpa men det var ett krig som vi inte kunde vinna. Det slutade inte helt förrän mina plågoandar gått ut gymnasiet.

Jag blev kallad plugghäst av mina klasskamrater också. För att jag alltid satt kvar i klassrummet när alla andra gick till biblioteket för att göra sina grupparbeten. Det ingen visste var att jag inte vågade gå dit ifall mina plågoandar skulle vara där.

Jag har idag svårt att lita på människor. Jag gör helst saker själv. Och jag jobbar hårt. Det är sannolikt en av anledningarna till att jag 2004-2005 gick i väggen. Den sommaren minns jag ingenting.

Jag bestämde mig i höstas för att göra en föreläsning internt i Visby IBK för att prata om mobbningen som sker idag. På nätet. Det som kallas social media.

Anledningen till att jag gör detta är för att lyfta blicken på ledare och föräldrar. För att de skall få vetskap om vilka sociala media som finns idag.  Ja jag var själv drabbad som ni vet men då var det ansikte mot ansikte. Det som sker idag döljs. Det döljs i våra barn och ungdomars mobiltelefoner, datorer. I deras sovrum. Om ungdomarna inte öppnar upp och berättar för oss vuxna vad de råkar ut för kommer det fortsätta.

Idag pågår mobbningen, kränkningarna och trakasserierna dygnet runt. Mina föreläsningar handlar om sociala medier högt som lågt. Vad man använder idag på nätet, hur det används och syftet med dessa.

Varför är det så enkelt att mobba och kränka på nätet då? Jo! Det är för att man kan skriva precis vad man vill och man kan inte se den andres reaktion. Vilket gör detta mycket råare. Och när det även sker anonymt blir det en outhärdlig osäkerhet bland våra barn- och ungdomar. Vem hatar mig? Vem kränker mig?

Vem blir mobbad?

Vem är mobbare?

Att lita på andra är det svåraste.

Vem blir mobbad?

Vem är mobbare?

Min föreläsning har nu fått en större arena. Denna kan ni anmäla er till via SISU.
Pling pling – Social media

Kramas mycket <3

Om ni vill se en ganska hård och gripande film så kommer det en från URPlay här: Det handlar om dig

20 februari, 2016Permalink