Välkommen till ny säsong!

Du kommer till ditt nya jobb. Nya arbetskamrater. Nya rutiner. Du får veta att man alltid har en fest eller ceremoni för alla nya. För sammanhållningens skull. Ni ser det kanske framför er? Trevligt, mat och samtal för att skapa teamkänsla. Men inte på den här arbetsplatsen. På den här arbetsplatsen får man välja mellan olika aktiviteter för att bli accepterad och kanske t o m få välja en plats i kontorslandskapet om man gör tillräckligt många av aktiviteterna.

Bland aktiviteterna finns bl.a:
Man klär ut sig, står på bordet och sjunger en sång som de andra skrivit. Den handlar om hur det är att vara ny.
Man får raka av sig allt hår på huvudet eller kanske ett ögonbryn.
Man får dansa framför alla och ju mer utmanande dans desto bättre.
Man får utan att se dricka väldigt mycket sprit och när man däckar skrattar de åt en.
Man skall hålla tal på beställning utan förberedelse.
Man behöver äta oätliga blandningar eller dricka odrickbara hopkok.

Visst låter det som ett trevligt välkomnande? Nu bör ju alla vara glada och känna sig välkomna? Detta var en historia…påhittad. Men.

Det jag beskrev i historien är något som fortfarande händer i vissa idrottsföreningar. Det kallas inkilning. I skolans värld kallades det nollning av förstaårseleverna på gymnasiet tidigare.

Jag kan dra det så långt som att det är kränkning och mobbning som förekommer i denna typ av inkilning. Mobbning helt enkelt för vad gör den unga killen eller tjejen som är ny i laget? Vågar han eller hon säga nej? Gör han eller hon något av det ovan mot sin vilja? Det handlar om hierarkier, om makt och om status. De äldre spelarna i laget har kanske varit med om detta och då skall de yngre också vara med om det. Är detta coolt? Är detta fostrande? Eller är detta bara helt vansinnigt? Ni väljer själva vad ni tycker i frågan.

Locker Room Talk är idag ute i föreningar och pratar om schyssta attityder och jämställdhet. Att alla är lika värda. Att vi skall vara schyssta och trevliga mot varandra. Inkilning faller inte in här. Sedan finns det schyssta inkilningar men då heter det inte inkilning. Då heter det teambuilding. Där man bygger både självförtroende och självkänsla hos alla. Och lagkänsla. Vad väljer ni? Inkilning eller teambuilding?

Jag tycker inte att vi pratar tillräckligt mycket om detta. Detta ovan kanske är enskilda och extrema händelser – eller är det en kultur inom idrotten och föreningar som det sällan talas om?

Kramas mycket <3

 

3 augusti, 2018Permalink