2. En ny typ av vinnare

Första sammankomsten som var i mars 2013 introducerade jag en ny typ av vinnare. ALM-trädet och fortsatte byggandet av må-bra-kontot.

Jag beskrev ALM-trädet så här:

Innebandy är en fantastisk idrott. Det är roligt att spela innebandy och ni får lära er massor av saker som ni kommer ha nytta av hela livet. Jag idrottade själv när jag var yngre. Jag spelade basket och sprang orientering och jag har ännu idag jättestor nytta av det. Jag visste hur viktigt det var att vara omtänksam mot mina lagkamrater. Och jag visste hur viktiga mina lagkamrater och mina tränare var för mig för utan dem kunde jag inte spela basket.

En person gör inget lag. Jag kan inte spela själv mot fem andra. Inom orienteringen så hade jag mina tränare som stundtals gav mig svåra uppgifter att tänka ut den snabbaste vägen till kontrollerna vilket hela tiden var målet. Men vi var även ett team för utan dem hade jag aldrig lärt mig hur jag skulle göra.

Jag vill berätta om ett mål som jag har för er som lag och för var och en av er.

Mitt mål för er är att: Jag vill att ni alla ska känna er som vinnare!

För mig så finns det två typer av vinnare. Vad tänker ni på när ni hör ordet vinnare? Är det den som vinner flest matcher? Springer fortast? Eller är det något annat?

Det finns en annan sorts vinnare som är precis lika viktig som resultatet och det är att vara en vinnare i livet. Genom innebandyn lär vi oss viktiga saker om livet. T.ex hur man jobbar för att bli bättre och skickligare och det är inte bara på innebandy. Vi lär oss att vara en grupp. Vi lär oss vara enskilda personer och vi lär oss problemlösning och samarbete.

För att bli en vinnare så behöver vi börja bete oss som vinnare.

Och en vinnare är en som hela tiden strävar efter att bli så skicklig som möjligt oavsett vad ni gör. Och det viktiga är inte att bli bättre eller skickligare än någon annan! Det handlar om att ni skall utgå från er själva och försöka bli så bra som ni faktiskt kan bli som personer oavsett om det är som innebandyspelare eller inte.

Det är ingen idé att ni jämför er med varandra. För ni har inte spelat innebandy lika länge. Några har spelat i 5 år och några bara i ett år. Så vi skall jobba mot att bli den bästa gruppen av innebandyspelare och personer som vi kan bli och alla har sin roll i det.

Och som hjälp för att förstå hur man skall bli riktigt bra på något som kommer vi använda ALM-trädet. Om du klättrar upp för trädet så kommer du lyckas oavsett om det är i innebandyn el livet. Det finns TRE saker du behöver göra för att klättra upp i ALM-trädet

1. A står för ANSTRÄNGNING

Vi skall göra vårt bästa varje gång.. Det är viktigare att vi gör vårt bästa än om att vi vinner. Vi kan vinna mot sämre lag utan att göra vårt bästa, men det betyder egentligen inte så mycket. Å andra sidan kan vi spela mot lag som är bättre än vi, anstränga oss så mycket vi kan och ändå förlora. Jag skulle ändå vara stolt över oss i det fallet, eftersom vi betedde oss som vinnare genom att anstränga oss så mycket som möjligt även om det andra laget vann. Jag vill att du alltid försöker så gott du kan. Du duger alltid! Jag kommer att berömma din ansträngning, även om ansträngningen inte ledde till vinst eller mål.

Så den första delen av ALM-trädet är A och står för ANSTRÄNGNING

2. L står för LÄRANDE

Vi skall fortsätta lära oss något och förbättra oss varje vecka vi tränar och varje gång vi spelar match. Om vi fortsätter att lära oss, blir vi bättre och det är mycket viktigare än om vi är bättre än andra spelare eller andra lag.

Vi kan vara bättre än andra spelare utan att lära oss något och förbättra oss om de spelarna är sämre än vi. Och vi kan vara sämre än andra duktiga spelare, men lära oss mycket och förbättra oss hela tiden. För mig är det mycket viktigare att vi lär oss något och förbättrar oss än att vi vinner.. Och det är viktigare att vi lär oss något och förbättrar oss, även om vi förlorar mot spelare som är bättre än vi.

Det finns ingen annan att tävla mot än sig själv. Fokuserar du på prestation så kommer du att lära dig och förbättra dig. När vi gör detta tillsammans kommer vi att bli vinnare och då menar jag fortfarande inte vinnare i matcher utan vinnande i livet.

3. M står för MISSTAG

De flesta människor tycker det är negativt att göra misstag. Men misstag är en del av lärandet. Du kan inte lära dig något komplicerat som t.ex. att skjuta det perfekta dragskottet om du är rädd för att göra misstag. Och människor som är rädda för att göra misstag anstränger sig oftast inte så mycket.

Jag vill att ni skall veta att det är OK att göra misstag. Vi skall lära oss av dom och inte hindra oss från att jobba hårt.

Är det OK att göra misstag då? JA det är det! Och den tredje delen av ALM-trädet är M som står för att det är OK att göra MISSTAG

Jag vill att du skall längta efter utmaningar.

Låt inte rädslan för att göra misstag hindra dig, våga misslyckas för att lyckas, det är ok att göra misstag och vi lär oss av dem.

Att bete sig som en vinnare innebär nämligen TRE saker:

–          Alltid anstränga sig så mycket som möjligt

–          Fortsätta att lära sig saker och förbättras

–          Att inte låta misstag eller rädslan att göra misstag hindra dig.

Om du gör dessa tre saker, beter du dig som en vinnare och du kommer att vara en vinnare i livet liksom i innebandy eller vilken annan idrott du än håller på med.

Gör ditt bästa, lär dig så mycket som möjligt och oroa dig inte över att göra misstag.