10.1 ALM-träd, Må-bra-konto och misstagsritualer

Repetitionen av ALM-trädet
Mitt mål för er är att: Jag vill att ni alla ska känna er som vinnare!

För mig så finns det olika typer av vinnare. Det är ingen idé att ni jämför er med varandra. För ni har inte spelat innebandy lika länge. Några har spelat sedan de var 5 år och några bara något år. Så vi skall jobba mot att bli det bästa teamet av innebandyspelare och personer som vi kan bli och alla har sin roll i det.

Och som hjälp för att förstå hur man skall bli riktigt bra på något som kommer vi använda ALM-trädet. Om du klättrar upp för trädet så kommer du lyckas oavsett om det är i innebandyn el livet. Det finns TRE saker du behöver göra för att klättra upp i ALM-trädet

1. A står för ANSTRÄNGNING
Vi skall göra vårt bästa varje gång. Det är viktigare att vi gör vårt bästa än om att vi vinner. Vi kan vinna mot sämre lag utan att göra vårt bästa, men det betyder egentligen inte så mycket. Å andra sidan kan vi spela mot lag som är bättre än vi, anstränga oss så mycket vi kan och ändå förlora. Jag skulle ändå vara stolt över oss i det fallet, eftersom vi betedde oss som vinnare genom att anstränga oss så mycket som möjligt även om det andra laget vann. Jag vill att du alltid försöker så gott du kan. Du duger alltid! Jag kommer att berömma din ansträngning, även om ansträngningen inte ledde till vinst eller mål.

Så den första delen av ALM-trädet är A och står för ANSTRÄNGNING

2. L står för LÄRANDE
Vi skall fortsätta lära oss något och förbättra oss varje vecka vi tränar och varje gång vi spelar match. Om vi fortsätter att lära oss, blir vi bättre och det är mycket viktigare än om vi är bättre än andra spelare eller andra lag.

Vi kan vara bättre än andra spelare utan att lära oss något och förbättra oss om de spelarna är sämre än vi. Och vi kan vara sämre än andra duktiga spelare, men lära oss mycket och förbättra oss hela tiden. För mig är det mycket viktigare att vi lär oss något och förbättrar oss än att vi vinner.. Och det är viktigare att vi lär oss något och förbättrar oss, även om vi förlorar mot spelare som är bättre än vi.

Det finns ingen annan att tävla mot än sig själv. Fokuserar du på prestation så kommer du att lära dig och förbättra dig. När vi gör detta tillsammans kommer vi att bli vinnare och då menar jag fortfarande inte vinnare i matcher utan vinnande i livet.

3. M står för MISSTAG
De flesta människor tycker det är negativt att göra misstag. Men misstag är en del av lärandet. Du kan inte lära dig något komplicerat som t.ex. att skjuta det perfekta dragskottet om du är rädd för att göra misstag. Och människor som är rädda för att göra misstag anstränger sig oftast inte så mycket.

Jag vill att ni skall veta att det är OK att göra misstag. Vi skall lära oss av dom och inte hindra oss från att jobba hårt.

Jag vill att du skall längta efter utmaningar.
Låt inte rädslan för att göra misstag hindra dig, våga misslyckas för att lyckas, det är ok att göra misstag och vi lär oss av dem.

Att bete sig som en vinnare innebär nämligen TRE saker:

–          Alltid anstränga sig så mycket som möjligt

–          Fortsätta att lära sig saker och förbättras

–          Att inte låta misstag eller rädslan att göra misstag hindra dig.

Om du gör dessa tre saker, beter du dig som en vinnare och du kommer att vara en vinnare i livet liksom i innebandy eller vilken annan idrott du än håller på med.
Gör ditt bästa, lär dig så mycket som möjligt och oroa dig inte över att göra misstag.

Misstagsritualen
Eftersom många tycker det är så svårt att inte tänka på ett misstag man gjort. Passet som inte gick fram. Löpningen som inte räckte eller något annat så är det viktigt att vi hittar ett sätt att glömma misstag. Ett misstag är något som har passerat, något som har varit och som vi inte kan få ogjort. Det betyder att vi måste fokusera framåt. Det är likadant när ni tycker att domaren enligt er dömer fel. Det kommer sällan att göras ogjort. NI kommer fr o m nu få fem sekunder på er att släppa ett misstag. När jag ser att ni är arga el besvikna kommer jag säga 1 och du kommer säga 2, jag kommer säga 3 och så fortsätter vi med 4 och 5. Vi utvärderar om några månader.

Må-bra-konto
Det finns ett jätteviktigt sparande som vi alla behöver ha. ett sk. må-bra-konto!

Vi behöver alla hjälpas åt att fylla på våra lagkamraters och tränares må-bra-konto.

Ett fullt må-bra-konto ger oss bättre självkänsla, vilket i sin tur hjälper er att prestera bättre i sin idrott, i livet och gör det er tryggare i er själva och på så vis lugnare – något som direkt kan hjälpa deras koncentration och prestation i skolan, på träningar mm.

–       Med en dålig självkänsla, låg energinivå samt osäkerhet så kommer detta att påverka prestationen i allt de gör.

–       Att ha ett tomt må-bra-konto påverkar även ert beteende och inlärning.

–       Jag kommer att fylla på med prestationsbränsle hos var och en av er och vara väldigt specifik. Gör ni en bra löpning eller pass så får ni höra det.

NI behöver hjälpas åt med detta. Fylla på när någon gör något bra, när någon gör något som den tränat på länge och helt plötsligt sitter det. NI behöver hälsa på varandra i omklädningsrummet och ni behöver hälsa på oss vuxna. Vi skall aldrig älta något som varit för det hjälper oss inte framåt.

Forskning visar på att en människa ältar sina påtalade misstag så länge man inte fyller på pluskontot så jag skulle hjälpa dem att sluta älta. Hos vissa är detta starkare än hos andra. Ofta har det att göra med jämförelsen med andra.